Mulgi toit. Retseptid

Mulgi korp


Mulgi korp on kantud Eesti vaimse pärandi nimistusse.

 

Klassikalised mulgi korbid tehti mannatäidisega, ennevanasti tehti ka soolaseid mulgi korpe, sh kartulitäidisega.

Iga perenaine tegi just omamoodi mulgikorpe!

Aga siin siis üks võimalus teha vanamoodi mulgi korpe.

Tainas: 2 dl piima, 25 g pärmi, 6 dl jahu, 1 muna, 3 sl suhkrut, ½ tl soola, 100 g võid

Lahusta pärm käesoojas piimas,  lisa sinna juurde sool ja suhkur. Sega! Klopi muna kergelt lahti ning lisa segu hulka. Sõelu tainasse niusjahu ning sõtku ühtlaseks palliks. Kõige lõpuks lisa rasvaine. Lase kerkida senikaua kuni tainas on vähemalt kahekordistunud.Kerkinud tainast vormi kuklid ning küpseta 225 kraadi juures umbes 15-20 minutit.

Senikaua kuni kuklid ahjus küpsevad, valmista mannapudrutäidis: 1 klaas mannat, 1 liiter piima, 2 muna, 

1,5 dl suhkrut, pisut soola, 100 g võid

Täidise valmistamiseks pane esmalt piim keema. Soovi korral võid piima hulka lisada ka pisut vett. Lase vedelik keema, sõrista vedeliku hulka manna, lisa soola, suhkur, või  vahustatud munad. Lase puder keema! Jahtunud kuklid lõika pooleks ja kata pooled mannapudrutäidisega ning pane korraks ahju ja kõpseta pealt kuldseks ning serveeri!

"Vanembe inimese kõnelive, et mulgi korpe jaoss küdsätess kigepäält pätsikse. Sõs lõigates nii pooless, määritess kohupiim pääle ja sorgatess uvveste ahju. Mõnen talun ollive korbilavva, mille pääl korbi tõist kõrda ahju panti — sõs es lää na kõrbeme."