Mulgi toit. Retseptid

Argipäevaseid mulgi toite

Igapäevaseid mulgi toite (mulgi keeles)

 

Mulgimaal nimetati varemalt odrajahust vee või piimaga tehtud taignast õhukesi ahjus küpsetatud kakke rõõskadeks.

Lõuna-Eesti road: oa-, herne-, kapsa- ja teraroad valmistati kõik putrudena. Ka supid olid tänapäeva suppidega võrreldes palju paksemad.

Värsket liha kasutati toiduvalmistamisel harva. Lihatagavara soolati.

Perenaised hindasid toidu tegemisel üle kõige pekki, sest selle väikestestki tükkidest jätkus toidule rammusama maitse andmiseks. Kui näiteks perenaine pidi enne uue sea tapmist liha laenama, siis laenati ainult pekki. Kõik söögid tehti rasvaga, kamararasva pandi tanguvorstipudrusse, sellega keedeti kapsaid ja putrusid. Rasvaga keedeti kaunviljaroogasid, värskeid kapsaid, kaalikaid, hiljem kartuleid; rasva pandi kastmesse. Rasvatagavara üle peeti ranget arvestust, et järgmise seatapuni ots otsaga kokku saada. Toidud nagu tangu-kartuli segapuder (mulgi puder) ja tangudega kapsad (mulgi kapsad) levisid mulkidega teistesse kihelkondadesse.