Uudised

Peebo Monika panni Mulgi pudru mundrese

21. detsember 2023 kell 10:42

Enne jõulu sai Eesti söögikant Mulgimaa kutse tulla ETV Terevisiooni saatese ja näidäte, mida mulgi jõululavva pääle paneve. Päälinna läits Viru Talu koduresturaani iistvedäje Peebo Monika, üten kausitäis Mulgi putru.
A mitte sedä putru es paku ta pühädesöögis, vaid näidäs, kudas pidupäeväl saap pudrule uhke musta Mulgi kuvve ümmer panna. Söögikandi tunnuslausegi ütlep, et uus ja vana käive
ütenkuun ja nii andki kokk vanale söögile oopis uvve ja põneve vällänägemise ja panni nimes “Mulgi puder Mulgi kuvven”. Selle peenikse söögi jaos om arilik nuudletainas aktiivsöege mustas värmit. Pudrupalakse käänetes selle taina sissi ja keedetes vii sihen nõndasamate ku arilikke pelmeene, seni ku na pääle tõusuve. Vett pias tubliste oleme, et pelmeenikse saas potin liiku ja kik iluste ühtlaselt läbi kiis. Keedet palakse küdsätedes viil kõrras panni pääl rasva sihen üle. Lavva pääle andas na üten lihakõrnide ja rasvage. Kuna Mulgi kuvve pääle käip ehtes punane kaaruspael, sis om selle söögi ehtes punane peedivinegrett. Muduki pannas taldreveere pääle kah apukuurt ja apukurki, mes iki Mulgi pudru manu käive. Apukuur om enne nõrutet ek soolage segät ja sõgla pääle nõrgume pant. “Tükk nokitsemist om, a midägi tõistmuudu jälle. Ku ma seda süüki peris mulkele paksi, sis neile miildis,” kinnit Peebo saatejuhile. “Mulgi pudru kõrva võip pühädeaal pakku siapääd, ku julgust om. Apukapsast ja Mulgi kapsast muduki kah. Mulgile miildip rasv ja liha, toekas süük. Pidupäeväl piap iki laud loogan ja kõtt punnin oleme.” Peebo ütel, et otse-eetren söögitegemine olli iki tõistmuudu ku koduköögin, a midägi ullu kah es ole. Kuna aiga olli vähä, tulli tal enämbjagu tüüsit enne ärä tetä, näituses puder valmis kiitä ja vinegrett kokku segäde.
“Esmalt taheti, et ma tiis säänest arilikku mulgi jõulusüüki, a mia mõtli, et sellest om ju küll kõneldu. Mia tahtsi näidäte, et saap uut muudu kah tetä,” sellät kokk ja ütel, et ku kennigi taht sedä mundren putru pruuvma tulla, sis om temä valmis oma koduresturaanin selle tüü jälle ette võtma. “Mia arva, et siast arilikku ääd kodust süüki saap egäüits esi kodun tetä või sis nänni manu süümä minna, a ku inime om joba vällä süümä lännu, sis taht ta saia midägi esierälikku ja tõistmuudu.” Säälsaman usup Peebo, et ää tahtmise kõrral mõistap kodukokk kah pudrule musta kuvve ümmer tetä. „Tulep võtta söetableti, nii pulbres jahvate ja jahu ulka segäde. Kapsle ei passi, pallalt siandse vanaaigse lehe kaupa müüdäve tableti. Mõnen poodin om söepulbert joba müügil kah. Üte kilu jahu pääle kulup 40 rammi pulbert.” Ku mundren puder om nüid üle Eesti kuulsas saanu, sis joba proovip kokk oma koduköögin Pahuveren uusi vigurige suupistit vällä nupute. Edimeses nõuandjes ja mekjes om iki oma
pere. “Nüid ma proovi Mulgi pudrust kroketit tetä. Kigepäält tii lihage pudru valmis, sis veerite sellest saiapuruge pallikse ja küdsäte vritüürin. Sii om ää õllekõrvane,” usup Peebo Monika.


Ilves Kristi

FOTO. Kokk Peebo Monika (keskel) tei Terevisiooni saaten musta karva mulgipudrupelmeene.
Pildi pääl üten saatejuhte Sildvee Reimo ja Viirpalu Katrinige.
Pilt: ERR