Uudised

Mulgi pudrust ja pudruteost

16. oktoober 2023 kell 17:43

Oktoobris sai Eesti väiksemas linnas pudrutarkust. Mõisaküla kultuurimajja oli kogunenud umbes 15 inimest, et Piret Leskova juhendamisel jagada pudrutarkust.  

Piret Leskova, kes on Eesti Vaimse Pärandi nimistusse kandnud mitu mulgi toitu ning uurinud nende ajalugu, rääkis alguses mulgi pudru ajaloost. Põnev oli kuulata ka osaliste lugusid, kuidas nende esivanemad putru valmistasid. Piret andis ka väga hea ülevaate Lõuna-Eesti tangu ja odrakruubi erinevustest ning miks vanasti kasutati just Lõuna-Eesti tange, kuid nüüd tänapäeval rohkem odrakruupe. 

Millega vanasti pudru tambiti? Eks ikka männaga (pudrumänd), kuid pudrumänd on hoopis tehtud kuusest. Piret Leskova rääkis, et pudrumändi on hea teha jõulukuusest. 

Foto: vasakul valmis pudrumänd, paremal valmimisjärgus kuusepuust pudrumänd. Foto Laine Pedaja.

Pärast vestlusringi asuti töö kallale. Üheskoos hakiti liha, sibulad ja muu vajalik. Ühiselt pandi asjad potti ning tänu eelleotatud Lõuna-Eesti tangudele, sai puder kiirelt valmis. Piret Leskoval oli ka kaval nipp lisada pudrule suitsutatud soola, mis annab meki, nagu oleks puder küpsetatud elusa tule peal. 

Foto: Mulgi pudru jaoks vajalikud asjad. Foto: Laine Pedaja. 

Suur tänu võõrustajatele, korraldajatele ja Piretile töötoa läbiviimise eest.  Vaata galeriid töötoast SIIN.

Mulgi süük- uus ja vana ütenkuun!

Eesti Toidupiirkond 2023- Mulgimaa projekti rahastavad Regionaal- ja Põllumajandusministeerium, Mulgimaa Arenduskoda ja Eesti LEADER meede.